Hälsning från Helena Rindborg i Thailand

Hälsning från Helena Rindborg i Thailand

Helena Rindborg bor sedan några månader i Thailand, där hon arbetar som volontär i flera spännande miljöer och projekt. Här har Helena skrivit ett brev till oss, där hon berättar om saker hon varit med om och tankar det fött.

Halvlek för min tid i Thailand

Hej alla kära församlingsmedlemmar och vänner!

Jag sitter här och konstaterar att halva min tid som exchange-elev i Thailand har gått. Om två och en halv månad är jag i Sverige igen och det är på tiden att jag hör av mig.

Jag är här utskickad av Lidingö folkhögskola som samarbetar med Equmenia. Equmenia är vårt ungdomsförbund som Norrmalmskyrkans Ungdom också är med i. Här i Thailand har Equmenia ett samarbete med Thailand Karen Baptist Church – Youth (TKBC Youth), som alltså är motsvarande Equmenia i Sverige. Baptisternas ungdomsförbund.

Karener

Vad är då en karen? Jo karenerna är ett minoritetsfolk som lever lite utspritt i världen. Ungefär som samer i Sverige Norge och Finland. Karenerna lever främst i Thailand och Burma, men vi har även tagit emot många karenska flyktingar i Sverige. Karenerna har sitt egna språk och sin egen kultur, kläder, mat och seder. Det finns 10 miljoner karener i världen alltså ungefär lika många som invånarna i Sverige. De har dock inget eget land så deras barn kan till exempel inte få lära sig sitt eget språk i skolan. Det här är ett problem som jag fått lära mig mycket om under mina månader här.

Under de här månaderna har jag bott hos en medlemsfamilj i Karen kyrkan. Karener är väldigt gästvänliga och det har inte bara varit jag som varit gäst i deras hus. De är inte rädda för att stå och laga mat en hel dag för att huset är fullt, då kommer så glatt grannen över och hjälper till. Eller att hela vardagsrumsgolvet fylls av madrasser när kvällen kommer. Vi har mycket att lära av deras avslappnande och ostressade sätt. Klockan är knappt ett fenomen här. Säger vi två med ungdomsgruppen så börjar det alltid tre och varje gudstjänst inleds med lovsång på hög ljudvolym i ca 20 minuter, då har de i närheten förstått att det börjat och hunnit droppa in.

Karenkyrkan i Chiang Mai

Jag har bott i Chiang Mai som är norra Thailands största stad.  Jag har varit aktiv i en karenkyrka, med ca 100 medlemmar. Skillnad från Norrmalmskyrkan är att det inte finns någon barn- eller tonårsverksamhet. Däremot väldigt många aktiva i åldrarna 17-30 år. Jag har varit med i denna ungdomsgrupp som setts någorlunda regelbundet. Vi övade inför en julshow som vi satte upp den 23e dec. Vi framförde ett skådespel om Jesus liv. (Fokus på hans, död och uppståndelse, lite lustigt för mig men för dem var det självklart. Vi vill minnas varför Jesus är gåvan till jorden och firar nu när gåvan kom till oss.) Vi dansade även ett litet medley som jag satt ihop och sjöng bl.a. ”Låt det brinna” fast översatt till engelska.

Övar sång på ett av hostelen.

Karenska hostels

Jag har även varit på de olika karenska hostel som finns i Chiang Mai i veckorna. Ett hostel är som ett stort hus där det bor barn/ungdomar som har långt till skolan. Deras föräldrar bor ute i en by i bergen där möjlighet till utbildning inte finns. Det bor ca 30 studenter på varje hostel och det är ett par som är ”hostelföräldrar” som driver och hjälper dem med allt. På ett av Hostellen är våran Oil hostelförälder. Oil var hos oss i Norrmalmskyrkan för fem år sedan som volontär. Då var jag fjorton år och jag minns henne lite grann från den tiden. Hon har dock varit väldigt viktig för mig nu när jag har kommit hit.

På hostelen har jag hängt med i deras rutiner. Hjälpt till med matlagning och varit med på andakt som de har varje kväll. Jag har även lärt ut några engelska sånger som de kan använda sig av när de har andakt och gudstjänst. Två flugor i en smäll, öva på engelska och nytt material!

Jag har också varit danslärare på ett hostel som heter New Life Center. Där bor det inte bara karener utan flickor av många olika stammar. Det som de har gemensamt är att de blivit utsatta sexuellt. Det är en stor industri med prostitutionen här i Thailand och flickorna på New Life Center är från 13-20år. Jag är så stolt att Norrmalmskyrkan via Diakonia stöttar ställen som New Life Center. NLC gör verkligen ett kanon jobb! Där har jag varit en gång i veckan och det har känts riktigt meningsfullt och roligt!

Jag och två fina vänner på Pwho Karen Hostellet (där Oil jobbar)

 

Dans på New Life Center.

Min nya ”hemby”, Nong Tao

Nu har halvleksklockan ringt och jag sadlar om. Jag har flyttat från Chiang Mai ut till en liten by som heter Nong Tao. Den ligger cirka två timmar utanför Chiang Mai bland bergen. Här går kossor och grisar och kycklingar fritt, människor arbetar endast med handkraft på sina jordbruk, och de väver fint hantverk. Familjer bor tillsammans i små bambuhus och på söndagarna trängs man ihop i kyrkbänkarna i morgonkylan. Toaletter och duschar är som små utedass, man spolar och duschar genom att skopa för hand. Vattnet är iskallt, men man piggnar verkligen till efter den dagliga duschen. Här kommer jag undervisa engelska i skolan som finns och hjälpa hostelföräldrarna med de 35 barnen som är mellan 7-12år. Igår lekte vi lekar för fullt i sann ”Spela Sjung anda”. Då njöt jag.

Tar bort skal på ris med hjälp av vattenkraft från floden.

Karenhus

Karen vävning

Jag äter en vanlig karenmiddag i ”vardagsrummet”, bestående av ris, olika grytor med mycket chili.

Mer om hur det går här i Nong Tao får jag berätta när jag kommer hem. Även om det är härlig gemenskap här så saknar jag så klart min alldeles egna kyrka som är min familj – er alltså. Att få förstå predikningar och vara i ett sammanhang där man vet hur allt funkar och bara få vara. Men det är det som är en del av utmaningen här, att diskutera och dela vardagen med människor med helt annan kultur och erfarenhet i bagaget. Jag är säker på att min ryggsäck kommer vara full av nya erfarenheter och sätt att tänka när jag kommer tillbaka i april. Är redan sugen på att få dela med mig av det jag har proppat i den hittills! Hoppas det är bra med er alla, ta hand om er, så ses vi snart!

Kramar från Helena