Jul i gemenskap

För sjunde året i rad bjuder Jul i Gemenskap in människor som lever i hemlöshet och utsatthet till ett stämningsfullt julfirande i Immanuelskyrkan. Uppemot 600 gäster brukar besöka Immanuelskyrkan varje kväll under julhelgen där de bjuds på god mat, musik och julspel. Jul i Gemenskap sätter gästen i fokus och många gäster berättar om hur mycket välkomnandet betyder.

Initiativet till Jul i Gemenskap togs första gången 2007. Under åren har arrangemanget samlat flera arrangörer från hjälporganisationer och församlingar i Stockholms innerstad, vilket har inneburit förnyade och förbättrade relationer för samverkan i sociala frågor. Under de tre kvällarna finns möjlighet att gå in i kapellet för en stund med någon av kyrkornas personal och vid borden sitter både frivilliga och medarbetare med som bordsvärdar.

Arrangörerna vill skapa möjligheter för människor att engagera sig ideellt för sina medmänniskor, därför tar Jul i Gemenskap även emot över 100 frivilliga som hjälper till under julhelgen.

Vill göra skillnad både på kort och lång sikt

Jul i Gemenskap är ett alternativt julfirande som i år arrangeras av 12 ideella organisationer och församlingar. Tillsammans erbjuder de gästerna mat, julklappar, musik och möjlighet att prata med någon. Alla är välkomna och bland gästerna finns personer som lever i hemlöshet, utsatthet, fattigdom eller som inte känner sig hemma någon annanstans.

Arrangörerna av årets Jul i Gemenskap vill berätta om möjligheterna som uppstår när vi är tillsammans. Gästen, volontären, socialarbetaren, prästen eller diakonen – alla bidrar med sina färdigheter och personligheter till det som kallas gemenskap.

– Vi tror att vårt samhälle behöver mer gemenskap, att det gör skillnad både på kort men också på lång sikt. Det betyder mycket för de som deltar under julhelgen, men det bästa är att det går att bygga vidare på under resten av året, säger Magnus Helmner, projektledare på Ny Gemenskap.

Flera församlingar har blivit inspirerade av Jul i Gemenskap och aktivt börjat bjuda in personer som lever i hemlöshet till sina sammanhang. Många av de frivilliga engagerar sig efter julhelgen i arrangörernas verksamheter. På det här sättet kan hjälporganisationerna möta de med störst behov av den ideella sektorns insatser.

– För gästen betyder gesten mer än något annat; jag är välkommen, jag blir sedd, jag får vara med. Utan dessa känslor är det svårt att åstadkomma positiva förändringar, säger Magnus Helmner.

Var, när, vem?

Var: Immanuelskyrkan, Kungstensgatan 17
När: Julafton, Juldagen, Annandag Jul kl. 17.00–20.00

För mer information, vänligen kontakta Magnus Helmner, projektledare Jul i Gemenskap: 0762-57 25 19 eller magnus.helmner@gmail.com

Om Jul i Gemenskap

Jul i Gemenskap är ett samarbete mellan flera hjälporganisationer och församlingar, bland arrangörerna finns; Ny Gemenskap, Immanuelskyrkan, Stockholms Stadsmission, Frälsningsarmén, Hela Människan, Sociala Missionen, Korskyrkan, St Johannes församling, Filadelfiakyrkan, Norrmalmskyrkan, Volontärbyrån, St Matteus församling.

Vill du ge en gåva eller kanske ställa upp som volontär?

Bidra ekonomiskt

Om du vill stödja Jul i Gemenskap genom att bidra ekonomiskt kan du skicka SMS till 72 980:

• För att bidra med 20 kr: skriv Gemenskap20
  • Om du vill bidra med 100 kronor: Skriv Gemenskap100
  • Om du vill bidra med 200 kronor: Skriv Gemenskap200

Det går också att bidra genom postgiro. Använd Pg 44 93-3, Immanuelskyrkans församling, ”Jul i Gemenskap”

Hjälp till som volontär

Frivilliga kan anmäla sig via www.volontarbyran.org från och med den 15 oktober. Har du frågor kring detta så kontakta volontar@juligemenskap.se.

Besök Jul i Gemenskaps egen webbplats

Jul i Gemenskap